6 okt, 2022

Alles wat u moet weten over inmeten

Bij de verkoop van een woning komt meer kijken dan alleen een mooie fotoreportage. Naast het in beeld brengen van de woning, zijn de plattegronden en de meetrapportage (voorbeeld) ook van groot belang. In deze blog willen we wat uitgebreider stil blijven staan bij de meetrapportage.

Meetrapportages zijn in de Nederlandse markt niet meer weg te denken. Bij de verkoop van woningen, bij de taxaties en voor de verhuur van woningen worden de rapportages in de meeste gevallen als standaard gebruikt.

Waarom een meetrapportage?

Vaak gaat de aan- en verkoop van vastgoed gepaard met veel emotie. Zo is het denkbaar dat u uw huis veel meer waard vindt dan diegene die het wil gaan kopen. U kunt uzelf voorstellen dat een biedingsproces dan erg ongelukkig zou verlopen.

Daarom moet de prijs van een woning altijd op iets feitelijks gebaseerd worden. Elke provincie/gemeente in Nederland heeft verschillende vierkante meter prijzen. Neem bijvoorbeeld een stad als Amsterdam. De gemiddelde vierkante meter prijs is hier € 7108,00. U kunt uzelf voorstellen dat elke meter dan wel telt.

Natuurlijk zijn er veel meer factoren die invloed uitoefenen op de waarde van uw woning en draait het niet alleen om vierkante meter prijzen. Vooral voor banken zijn meetrapportage een relevant gegeven. 

Hoe wordt er ingemeten?

We hebben dus vastgesteld dat een meetrapportage van belang is. Dan is het dus ook van belang dat dit goed en nauwkeurig wordt opgenomen. Voordat we u uitleggen hoe we vandaag de dag de metingen verzorgen, moeten we eerst een aantal jaar terug. Want er is best wel veel verandert in de afgelopen jaren.

Het Meetlint:

Onder de bank, achter de kast en achter de knieschotten. Kunt u het uzelf nog herinneren? Met een meetlint kropen we heel de woning door om elke centimeter op het kladblok te schetsen. Met de schets onder de arm gingen we naar huis of kantoor om daar alles handmatig te digitaliseren. Dit tijdrovende proces hebben we gelukkig achter ons kunnen laten en we zijn al snel overgestapt naar de laser afstandmeter.

Laser afstandmeter:

Een grote stap in de geschiedenis van het inmeten. Een handzaam apparaatje dat middels een laser ineens de gehele lengte van de woning te pakken had. Met deze ontwikkeling werd er veel tijd gewonnen op locatie. Onveranderd bleven de handmatige handelingen die uitgevoerd moesten worden. Elke maat moest op papier worden gezet en alles werd uiteindelijk gedigitaliseerd.

Gelukkig bleef de markt niet hangen bij afstandmeters en hebben we sinds een paar jaar een nieuwe paradepaardje in de markt. De 3D-scanner!

3D laser scanner

Met de 3D laserscanner kunnen onze fotografen heel eenvoudig door de woning lopen. Het apparaat doet de rest. Geen centimeter wordt overgeslagen en het volledige 3D-model wordt direct naar de tekenkamer gestuurd. Zij gaan ermee aan de slag en zorgen dat er direct een plattegrond en inmeetrapportage van wordt gemaakt. Juist door de korte lijnen kunnen we snel leveren.

De gemiddelde tijd die we hiervoor op locatie nodig hebben, is nog slechts zo’n 20 minuten. Vervolgens wordt alle data direct verwerkt zodat dit gelijk omgezet kan worden in plattegronden. Daarnaast is de foutmarge erg laag omdat de scanner al het werk doet.

Nadat alle data verwerkt is tot een mooie plattegrond voor op Funda of in de brochure, moet uiteraard nog wel de rekensom gemaakt worden uit hoeveel vierkante meter woonoppervlakte het object bestaat.

Wat is het verschil tussen de NEN 2580 en de BBMI?

In deze blog hebben wij u zoveel mogelijk verteld over het ‘hoe en waarom’ van de meetrapportage. Er is ook nog veel te vertellen over de normen die gehanteerd worden en wat de verschillende hiertussen zijn.

Wilt u die blog niet missen? Laat dan hieronder uw mailadres achter en blijf altijd op de hoogte.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + dertien =

Misschien zijn deze nieuws items ook wel interessant?

Blinqlab Kleurwedstrijd!

Blinqlab Kleurwedstrijd!

Er wordt wel eens iets gezegd over de toekomst en de jeugd en dat doet onze bijzondere gast vandaag veel deugd…

Terugblinqen

Terugblinqen

Terugblinqen! Zo noemen we dat ook wel bij Blinqlab. U mag dit in normaal Nederlands vertalen naar zoiets als ‘terugkijken op’…

De winnaars zijn bekend!

De winnaars zijn bekend!

Sint heeft persoonlijk de winnaars uitgezocht En samen met Blinqlab de dikste prijzen gekocht…

Nu ook bij Blinqlab

Snel contact opnemen via WhatsApp

We zijn nu ook bereikbaar via WhatsApp! Heb je vragen of hulp nodig? Klik rechtsonder om direct met ons in contact te komen. We staan klaar om je snel te helpen!

Adres

Blinqlab Nederland
Pruimendijk 137
2989 AH Ridderkerk

Contact

Bel naar 088 678 6789 of mail naar info@blinqlab.nl